10 ГОЛОВНИХ ПОМИЛОК БАТЬКІВ ЯКІ РОБЛЯТЬ ДІТЕЙ ІСТЕРИЧНИМИ

Дитячі істерики — дуже поширена проблема.  Практично немає жодної родини, яка б так чи інакше не зіткнулася з подібними нападами у дитини. Ситуація болюча, і абсолютно всі хотіли б її уникнути.

Між іншим часто самі батьки власною поведінкою провокують виникнення істерик.

Loading...

Ми підкажемо, як уберегтися від цього.
1-74-730x730

Ви можете по-різному ставитися до дитячих істерик. Вони можуть:

 

  1. Викликати у вас почуття безпорадності.
  2. Викликати гостре почуття жалю і співчуття.
  3. Дратувати.
  4. Втомлювати.
  5. Лякати.

 

Але абсолютно точно не можуть радувати.
І вже, звичайно, ви точно не хочете посприяти тому, щоб істерики стали звичайною справою у вашої дитини.
Між тим достатньо здійснити тільки одну з 10 помилок — і ймовірність того, що дитячі істерики увійдуть в життя вашої родини, буде дуже висока. А якщо вам трапиться допустити не одну, а кілька помилок — результат буде майже незворотним.
Які батьківські помилки призводять до дитячих істерик?
Давайте розбиратися.

Помилка № 1: Дозволяти дитині все

Ну, звичайно, ви проти вседозволеності. Але зате цілком за розумінням ставитесядо її бажань. А бажання у неї настільки щирі і сильні, що не сповнити їх здається просто злочином.
Тому давайте виконаємо будь-яке бажання дитини! Виконання бажань — гарантія щастя і запорука впевненості в батьківській любові. А якщо бажання не дуже корисне і добре — нехай сам переконається у своїй неправоті.
Чи не так?
Ні! Невірно!
Коли дитина не зустрічає ні найменшого опору своїм примхам, навіть випадковим, вона, як не дивно, не відчуває батьківської захисту. Адже виходить, дитина сама вирішує, що їй необхідно, а батьки лише виконавці її волі. Тягар такої відповідальності занадто важкий для маленької людини. І наслідком стануть нервозність і істерики.

Помилка № 2: Не дозволяти дитині нічого

 

Підхід, прямо протилежний попередньому. Можливо, до другої помилки ви прийдете, сповна випробувавши першу.
Дитина маленька. Вона абсолютно не розуміє, що для неї краще і корисніше, тому її рішення з самого початку не можуть бути вірні. А значить, ви все вирішите за неї, а дитячі спроби зробити щось по-своєму припиніть на корені, навіть якщо мова йде про невинні речі.
— Хочеться червону сукню? Тобі не йде червоний колір, одягни синє.
— Не хочеш пити молоко після тарілки ситної каші? Молоко потрібно випити обов’язково, щоб були здорові зуби.
І так у всьому.
Молоко, звичайно, корисно, а червоний колір дійсно може  не личить дитині. Але, живучи в постійних обмеженнях, дитина рано чи пізно спробує розірвати задушливі рамки. Як? Найпростішим способом — скандалом. А якщо спроби не увінчаються успіхом, нервовий зрив забезпечений, і скандали знову гарантовані.

Помилка № 3: Бути непослідовними

 

Ми всі живі люди. Сьогодні у нас добре самопочуття, а завтра — не дуже. Сьогодні все вдається, а завтра — день не задався з ранку. Сьогодні все благополучно, а завтра — відбулися серйозні проблеми. Ми не роботи і не можемо вести себе завжди однаково.
Тому і з дитиною ми кожен день (а то і протягом одного дня) поводимося по-різному: то ми терпимі й поблажливі, то вибухаємо по будь-якій дрібниці; то забороняємо зайві мультфільми, то зайняті і готові включити їх на весь вечір, аби дитина не приставала.
Так-так, ми не роботи — і дитина повинна це розуміти.
Не повинен! Він не може вгадати, чому ви робите вчинки які суперечать один одному. Батьки — зразок поведінки для дитини. Вони формують її межі, установки, правила життя.
А якщо зразок спотворений постійними змінами? Якщо правила постійно змінюються?
Значить, в житті дитини немає стабільності і ясності. Підсумок — істеричність.

Помилка № 4:  Не дотримуватися режиму

 

Дитина не ходить в садок, і дивно було накладати на себе строгий режим . Або ходить, але сьогодні вихідний і завтра — теж, а післязавтра садок скасували з якоїсь причини. І взагалі режим — це нудні рамки, які роблять життя нецікавим.
Можливо, ви чудово обходитесь без режиму. Можливо, вам вдається виконувати всі необхідні справи і якісно відпочивати без чіткого графіка. Але дитина, не має чіткого режиму, разом з цим не має відчуття стабільності життя. Вона не розуміє, за якими законами існує її світ і чи є ці закони взагалі.
Крім того, без чіткого режиму харчування і сну швидко настає втома і фізичний дискомфорт.
А постійний психологічний і фізичний дискомфорт дитини тягне за собою неминучіі істерики.

Помилка № 5: Не обмежувати перегляд мультфільмів і гри на комп’ютері

 

Будь-яка дитина просто обожнює мультфільми! Готовий дивитися їх коли завгодно і скільки завгодно. Чудово запам’ятовує сюжет, виділяє улюблених героїв. Те ж відбувається і з комп’ютерними іграми. Варто один раз запропонувати дитині таку розвагу — як вона готова грати годинами.
Чим не розвиток? Начебто тут і пам’ять розвивається, і захоплення з’являються.
Та й вам, що гріха таїти, дуже зручно, коли дитина зайнята, задоволена і до вас не пристає.
Тільки ось розвиток, який дають мультфільми і комп’ютерні ігри, — уявний. А шкода цілком конкретна. Будь-які мультфільми, а тим більше ігри як мінімум дуже впливають на процеси збудження, які і без того у дітей переважають над процесами гальмування.
А перезбуджена дитина буде шукати вихід зі свого стану. І знайде його в регулярних істериках.

Помилка № 6:  Не карати дитину

Хіба можна карати дитину ?! Це жорстокість, ознака батьківської слабкості і пережиток минулого! Хочете покарати — карайте рівного собі дорослого, а не беззахисну дитину. Максимум, що батьки можуть дозволити собі по відношенню до дитини, — це показати їй своє невдоволення.
Вам близькі ці поширені сьогодні переконання? Покарання у вашій родині не прийнято?
Значить, ваша дитина не буде відчувати рамок дозволеного. І не тому, що вона така немудра, а тому, що ви їх не встановили. А без таких рамок дитині … страшно. Тому вона буде намагатися їх знайти.
І вдасться до постійних істерик так і до самої недозволеної  поведінки. Може бути, так вдасться до вас достукатися?

 

Помилка № 7: Підкорятися дитячій істериці

 

Дитина чогось дуже хоче / не хоче і волає вже 15 хвилин. Вам її шкода? А може бути, ви перебуваєте не вдома і вам незручно перед оточуючими? Або ви просто втомилися від виснажливого плачу?
Як би там не було, ви не можете терпіти нескінченний крик — і виконуєте бажання дитини.
З цього моменту дитина починає розуміти: її крик сильніше вашої волі.
І істерики вам забезпечені.

Помилка № 8: Кричати на дитину

 

Дитина виела вас з себе? Поганою поведінкою, незручністю, неакуратністю або горезвісної істерикою? І ви не просто розсердилися — ви в гніві закричали на неї.
Можливо, ваш крик буде цілком результативним, і дитина перестане робити те, чим вас розгнівала. Але таким чином ви даєте дитині хороший урок крику. Він неодмінно візьме з вас приклад.

Помилка № 9:  Не стримувати негативні емоції

 

А якщо дитина ні при чому? Якщо просто ви одночасно обпеклися об плиту, розбили тарілку і наступили на хвіст коту? Або проспали на роботу. Або загубили ключі.
Ви тримаєте в собі негативні емоції або вихлюпуєте їх назовні? Чи можете ви в такі гострі і неприємні моменти почати голосно обурюватися, лаятися, кричати або плакати?
Дитина, звичайно, не засудить вас за істеричність. Але таку поведінку візме собі на озброєння.

Помилка № 10: Не звертати уваги на дитину

 

У вас  багато справ? Дуже багато? Звичайно, про дитину ви піклуєтеся — про її безпеку, здоров’я, зручність. Але хіба можна серед усіх турбот викроїти час на нескінченні дитячі ігри? І хіба вистачить сил на безперервну балаканину ващої дитини?
Ось і займайтеся своїми справами! А дитина нехай грає — сама. І говорити нехай продовжує: ви втомилися.
Він звикне. І грати навчиться сам, і говорити припинить. Але не дивуйтеся що незрозуміло звідки взялися  істерики. Ваша дитина ще сподівається викликати вас від ваших справ до себе.
Всі помилки, про які ми говорили, дуже поширені. І ціна їх дуже висока. Результат вашої нестриманості, вседозволеності, непослідовності, надмірної суворості, надмірна зайнятість —  це нервозність і істеричність вашої дитини.
У ваших силах уникнути таких сумних наслідків. Цінуйте, розумійте, поважайте і любіть своїх дітей. І нехай дитячі істерики ніколи не з’являться у вашому домі!

Джерело

 



One thought on “10 ГОЛОВНИХ ПОМИЛОК БАТЬКІВ ЯКІ РОБЛЯТЬ ДІТЕЙ ІСТЕРИЧНИМИ

  1. Дорога Тетяна! Дуже вдячні Вам за вашу уважність і пробачте нам нашу неуважність… Ми виправили текст надіємось Ви залишетесь нашим задоволеним читачем!!! З повагою адмін!

Добавить комментарий