У Винниках зберігся доісторичний смайлик, якому більше семи тисяч років

Про це повідомила кореспонденту Варіантів вчений секретар історико-краєзнавчого музею у Винниках Наталія Білас.

«Смайлик, якщо говорити сучасною мовою, знайшли у 1991 році під час археологічної експедиції в урочищі «Лазки», що неподалік Винник. А сама експедиція відбувалась під керівництвом професора Львівського національного університету ім. Івана Франка», – розповіла Наталія Білас.

Loading...

Смайлик знайшли безпосередньо на неолітичній пам’ятці. Історичну пам’ятку віднесли до культури лінійно-стрічкової кераміки (5 тисячоліття до н. е.).

В урочищі «Лазки» знайшли також різні дрібні елементи кераміки, зокрема фрагменти 10 посудин, а також шматки випаленої глини. Дослідники вважають, що всі ці знахідки є залишмами двох наземних жителів.

Зазначимо, урочище «Лазки» – це незначне підвищення, що з’єднувалось із давнім берегом р. Маруньки (права притока Полтви). Поселення в значній мірі було зруйноване котлованом для водосховища.

На глибині близько 0,4 м від сучасної поверхні залягали рештки поселення ранньозалізного часу, а на глибині 0,6-0,8 м зазвичай зустрічалися знахідки неолітичних поселень.

Культура лінійно-стрічкової кераміки – археологічна культура доби неоліту, яка була поширена на території Європи у 5700-4900 роках до н. е.

источник



Добавить комментарий