Давній народний напій. Історія шоколаду

Мексиканський давній народний напій. Історія шоколаду

Багато хто не уявляє свого життя без смачного і ароматного гарячого шоколад. Адже ніхто точно не знає, де і коли з’явився цей напій. Відомо, що ласощі було виготовлено з плодів дерева какао приблизно три тисячі років тому. Згідно з відомостями, гарячий шоколад – це мексиканський давній народний напій. Його історія дуже цікава.

 

Loading...

Хто був першим
Згодна з деякими історичними даними, першими на смак шоколад спробували індіанці племені майя, які жили на березі Мексиканської затоки. Однак вони вживали його в холодному вигляді. Для початку вони обсмажували боби какао, а потім змішували їх з водою. У напій додавали ще і перець чилі. Ласощами це назвати складно. Адже готовий напій був дуже гірким і гострим.
Плоди дерева какао і шоколад поступово стали дуже цінними продуктами. В результаті їх прирівняли до їжі богів. Це пов’язано з тим, що плем’я майя не вирощувало дерева, що приносять дорогі плоди. Бобів какао була мала, не у кожного була можливість спробувати чудовий напій.

 

Цінні плоди
Мексиканський давній народний напій з какао-бобів стали готувати не відразу. Гіркі плоди поступово перетворилися на валюту. За 100 бобів дерева какао можна було придбати раба. Якщо ж розрахунок був дуже великим, то в якості оплати вносили не по одному плоду, а цілі стручки. Розвиток історії шоколаду почалося, коли з’явилося плем’я ацтеків. Саме в цей час і з’явився мексиканський давній народний напій. До речі, назва ласощі з’явилося в результаті з’єднання двох слів: какао і вода. Однак шоколад не переставав вважатися напоєм обраних. Вживати його могли тільки ватажки племен і жерці. Вони пили шоколад з золотих посудин, прикрашених дорогоцінними каменями. Зміни відбулися у складі напою. В шоколад стали додавати солодкий сік агави, ваніль, мед і зерна молочної кукурудзи.

 

Шоколад в Європі
Мексиканський давній народний напій в XVI столітті змогли спробувати європейці. Ця подія відкрила нову сторінку в історії шоколаду. Ернандо Кортес був у той час не тільки соратником великого мореплавця Христофора Колумба, але і популяризатором дивного напою в Європі. Він перший зміг оцінити тонкі відтінки і вишукані нотки цього оригінального екзотичного ласощу. Через деякий час серед іспанської аристократії великою популярністю став користуватися гарячий шоколад. Напій був дуже смачним і незвичайним. Однак його складу знову зазнав деякі зміни. В ласощі стали додавати мускатний горіх, корицю і цукор. Це дуже сильно вплинуло на смак ласощів. Вже в XVII столітті гарячий шоколад став популярним напоєм при всіх королівських дворах Європи. Однак вартість цих ласощів була дуже висока. Дозволити собі шоколад могли тільки особи королівської крові. Поступово з’явилися плантації какао. В результаті цього напій став більш доступним.

 

Перші плитки
З чого роблять шоколад, знають всі. Однак багато хто навіть не здогадуються, що це ласощі довго вживали тільки в рідкому вигляді. Шоколад у вигляді плиток з’явився на початку 19 століття. Саме в цей час і був винайдений гідравлічний прес, який дозволяв виділити з бобів какао масло. Перша плитка цього ласощі була створена швейцарцем — Франсуа Луї Кайе. Через деякий час його технологія була запозичена більш великими підприємствами по всій Європі.
Поступово створювалися нові способи приготування дивного ласощу. Зокрема, змінювався склад шоколаду. Рецептура ласощі зазнала безліч змін. В шоколад стали додавати вино, прянощі, різні солодощі, в тому числі родзинки, горіхи, ваніль, цукати, а також пиво.

Мексиканський давній народний напій. Історія шоколаду

Новий вид
З чого роблять шоколад в наш час – не секрет. Крім какао-масла, в нього додають молоко. Вперше цей компонент був внесений до складу ласощів іншим швейцарським кондитером Даніелем Петер. У той час молочний шоколад був принципово новим різновидом. Для приготування ласощів знадобився новий компонент. Це був молочний порошок. Його постачав підприємець Анрі Нестле. Варто відзначити, що через деякий час ним була створена компанія. Вона носила назву «Нестле». І саме вона отримала перший патент на виробництво шоколаду.

В наш час
Кухня Мексики унікальна. Вона володіє своїми особливостями. Деякі страви зазнали безліч змін і поширилися по всьому світу. Серед них — шоколад. Хід цього ласощі по всьому світу триває і досі. Сьогодні його виготовляють багато компаній. Колір цього шоколаду залежить від його складу. Чим більше в ньому какао-масла, тим він темніше. Крім цього, в ласощі стали додавати молочні жири. Вони також вплинули на колір кінцевого продукту. В наш час навчилися додавати в шоколад вітаміни, корисні мікроелементи і речовини, а також всілякі прянощі, спеції та солодкі добавки. Ласощі стали робити з рідкими та фруктовими начинками, зі спиртним і з горіхами, кукурудзяними пластівцями й навіть з сіллю. Асортимент шоколаду значно збільшився.

Основні різновиди шоколаду
На даний момент виготовляють три основних види шоколаду: білий, молочний та чорний. Кожен з них володіє своїми особливостями. Наприклад, чорний шоколад має характерний гіркуватий присмак. Саме через це його часто називають гірким. Варто відзначити, що таке ласощі володіє корисними властивостями, а також тонізуючу дію.

 

Молочний шоколад відрізняється більш ніжним, солодким і м’яким смаком. До того ж він набагато світліше. До складу такого ласощі входять молочні жири, які корисні для організму, що росте. Тому його часто випускають у формі для дітей. Що стосується білого шоколаду, то в його складі немає бобів какао. Тому ласощі й не має характерного кольору. Основний компонент такого шоколаду – масло з бобів какао. Воно практично позбавленою смаку і володіє ароматом. В ласощі додають цукрову пудру і молоко. Саме ці компоненти та надають йому смак.

На завершення
Отже, як з’явився шоколад? Мексика є батьківщиною цього дивного ласощу, яке володіє безліччю корисних властивостей. Багато хто навіть не здогадуються, що шоколад – це відмінний антидепресант. Вживання його стимулює вироблення «гормону щастя». Багато істориків стверджують, що дочка іспанського короля Ганна, вийшовши заміж за Людовика XIII, привезла із собою шоколад, виготовлений на її батьківщині. Це ласощі вона використовувала в якості засобу від ностальгії та самотності. Звичайно, за тисячолітню історію шоколад сильно змінився. До його складу стали додавати не завжди корисні для людини речовини. Однак відмовитися від шоколаду дуже складно. І при бажанні завжди можна відшукати на прилавках якісний продукт.

источник



Добавить комментарий